dimarts, 27 de desembre de 2011

Exposicions: Aplicació de les TIC en l'educació inclusiva; Alumnes nouvinguts i les TIC; EduCAT 2.0, OpenOffice i recursos XTEC.

Primera exposició, Aplicació de les TIC en l'educació inclusiva.

Aquesta exposició ha anat a càrrec de les companyes Maria Garcia, Mònica de Haro, Mònica Gutierrez i Eva Ladevesa.
Per dur-la a terme elles han creat una pàgina web a través d'una eina treballada a classe on hi trobem tota la informació relacionada amb el que han treballat.

En aquesta pàgina trobem la seva intenció de dur aquest treball més enllà de l'aula i posar a la disposicio de qui vulgui consultar-ho un material útil i que ens pot servir si algun dia el necessitem.

Elles es centren en l'aplicació de les TIC de cara als alumnes amb una discapacitat visual, quins avantatges tenen i com poden estar dins l'aula sense necessitat de distincions de cap tipus.

La part pràctica que ens van presentar va ser molt interessant ja que, a través d'un vídeo que van poder enregistrar al Centre de Recursos Educatius Joan Amades ens van indroduir un programa que llegeix en veu alta el que tu escrius a l'ordinador anomenat Jaws.

Nosaltres vam poder fer la pràctica amb aquest programa i la veritat és que costa força d'entendre i de fer servir però un cop t'acostumes, com vam poder veure al vídeo que ens van ensenyar, és molt còmode i fàcil de fer servir i facilita també l'ús de les TIC a les persones amb alguna discapacitat.


Penso que és una eina molt útil i que potser no contemplem perquè creiem que tindrà moltes barreres cap a les persones amb alguna discapacitat, però només cercant una mica trobariem que ens pot servir de gran ajuda per a facilitar la seva integració.Segona exposició, Alumnes nouvinguts i les TIC

Els companys Esther Aldehuela, Encarni Bosch, Josep Fosalba, i Sergio Rella han elaborat l'exposició sobre els alumnes nouvinguts a l'aula.
Aquestes en han mostrat el ventall de possibilitats que ens donen les TIC a l'hora de facilitar la integració d'alumnes nouvinguts a l'aula i ens han mostrat un seguit d'exemples que han trobat a la xarxa que són de gran interès.
Com a suport visual disposaven d'una presentació power point a través de la qual seguien la seva exposició oral.

També han elaborat unes activitats amb el JClic per a desenvolupar-les a l'aula. Nosaltres n'hem realitzat tres a talla d'exemple i la veritat és que ha estat molt divertit. Jo he sortit a fer-ne una on haviem de relacionar un dibuix amb el nom en català i el nom en àrab. Primer era difícil perquè no en sabia gens però a mida que vas fent exercicis relaciones la forma de les paraules en àrab amb la paraula catalana i així aconsegueixes trobar-hi la relació.

Seguidament hem comentat com era l'experiència de l'aplicació de les TIC a les nostres escoles de pràctiques i hem comprovat que les realitats són molt diferents ja que algunes escoles sí que en fan ús i les apliquen de manera coherent per a treballar amb aquests alumnes mentre que d'altres no les utilitzen o no donen a aquestes eines la importància que haurien de tenir, utilitzant-les, per exemple, només com a jocs.

Els nostres companys també han compartit amb nosaltres un document on podem trobar diversos enllaços a pàgines que contenen recursos TIC per a l'alumnat nouvingut.


Penso que els nostres companys han trobat recursos força interessants a la xarxa i que compartir-los és molt profitós per a nosaltres ja que en un futur potser ens trobem en una aula amb alumnat nouvingut i hem de saber trobar les eines perquè aquests nens i nenes es sentin com a casa i gaudeixin aprenent una nova cultura com la nostra.

Tercera exposició, EduCAT 2.0, OpenOffice i recursos XTEC


Aquesta exposició la van presentar el companys Pere Musoll, Pau Nin i Mar Gascó. Primer de tot ens van fer realitzar una enquesta sobre recursos de la xarxa per veure què sabien de noves tecnologies.
Seguidament ens van mostrar un recurs molt divertit anomenat "Nube de palabras" que sel·lecciona el nomre de paraules que més apareixen en un text i, de manera creativa, les destaca i te'n fa la simulació d'un núvol.
Seguidament ens han parlat sobre el projecte EduCAT 2.0, que tot just ara es comença a trobar aplicat ja a les escoles i que és el seguiment de l'anterior Educat 1x1.
L'objectiu d'aquest projecte és la integració total de les tecnologies a l'aula utilitzant ordinadors individuals i llibres digitalitzats.

Ja per acabar ens han ensenyat el recurs OpenOffice. Primer de tot han preguntat si a les nostres escoles es feia servir el Microsoft Word com a eina de processador de textos o si es feia servir l'OpenOffice. Hem vist que moltes escoles utilitzen aquest últim recurs i els nostres companys ens han explicat que això es deu al fet que és programari lliure, és a dir, que no necessita llicència ni té autoria sinó que a través de la xarxa tothom el pot obtenir i fer-lo servir.

Finalment entre tots hem omplert una graella sobre el calaix de recursos de l'XTEC que ens ha servit per conèixer-ne de nous i com a eina de consulta per quan ho necessitem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada