dimecres, 21 de setembre de 2011

El meu PLE

Com ja he dit abans, una de les primeres sessions de l'assignatura la vam dedicar a escoltar una conferència del sr. Jordi Adell, on parlava del concepte dels PLE.

Un PLE és un Entorn Personal d'Aprenentatge (Personal Learning Enviroment és la sevacorrespondència en anglès) i es defineix com un concepte i una manera d’aprendre mitjançant Internet. Com el conjunt d’eines, fonts d’informació, connexions i activitats que cada persona utilitza per a aprendre.
Cada persona pot construir el seu propoi PLE ja que es tracta d'un conjunt d'eines personals les quals tu mateix pots escollir segons els teus interessos o segons les que s'adiguin més a les teves necessitats i característiques i a les característiques del que busques a la xarxa.
Així doncs, observem que el PLE és una nova manera d'entendre les noves tecnologies i de donar-los un ús molt mes extens que aporta molts avantatges.

Moltes vegades, però, associem l’entorn d’aprenentatge a l’escola, la universitat, l’institut... Descobrim que també aprenem segons els nostres interessos ja que no deixen de ser uns temes concrets i, per tant, també mereixen una referència dins el nostre PLE.
Tot i que ho considerem d’una categoria diferent de l’aprenentatge acadèmic, els nostres interessos també van relacionats amb l’obtenció de recursos que podem relacionar moltes vegades amb el que treballem als centres d’estudis.

Alguns, per exemple, prefereixen buscar informació al Youtube que no pas al Google ja que una explicació gràfica pot resultar més útil que no pas les pàgines de Google.

Des de l'assignatura hem elaborat cadascú un mapa conceptual amb el seu PLE per entendre millor el concepte i poder fer una posada en comú per veure quines són les semblances i diferències entre nosaltres i si algunes de les eines dels companys ens serien útils a la resta també.

Aquest és el meu PLE:En la conferència de Jordi Adell anteriorment citada es proposaven 6 consells útils per a moure's per la xarxa i utilitzar els recursos de manera efectiva:

1. Fes-te conta de twitter i segueix a persones interessants.
2. Subscriu-te via RSS a blogs d'amics o persones que també t'interessin.
3. Comença a escriure el teu propi blog, per exemple explicant què fan els docents a les seves classes ja que disposar d'aquesta informació a la xarxa aporta un increible valor d'aprenentatge per a aquells que et visitin.
4. Etiqueta i comparteix els teus preferits, utilitzant "Delicious" per exemple, un sistema de marcadors socials accesibles des de tot arreu i que permet compartir-los.
5. Participa en una comunitat “Ning” interessant. Una comunitat "Ning" és un sistema de creació de xarxes socials en la que pots participar lluirement segons els teus interessos.
6. Agrega un "lifestreaming" i comparteix-lo ja que et permet fer un seguiment del que ha fet una persona els últims dies a la xarxa. Subscriu-te a "lifestreamings" d'altres persones. Una eina de "lifestreaming" és, per exemple, el "friendfeed".

A part d'aquest consells més tècnics que no pas actitudinals, a la conferència també proposen que si has d'estar en actiu a la xarxa utilitzis el mateix nom d'usuari a tot arreu on participis, que les teves aportacions a la xarxa siguin equitatives amb tot allò que en pots extreure i que mostris una actitud oberta i desinteressada intentant ser un bon ciutadà de la xarxa.

Despres de veure la conferència, a l'aula hem decidit treballar un blog individual com a portafoli on cadascú farà un seguiment de l'assignatura. Així servirà com a eina d'avaluació individual.

Personalment penso que és complicat fer el seguiment d'un blog si no hi trobes cap motivació o si no aconsegueixes interactuar amb altres membres de la xarxa. Esperem que aixo no passi amb el meu i que entre els companys de classe puguem establir una xarxa útil de recursos.

Més endavant a classe vam fer una llista compartida sobre
“Eines i recursos interessants per a la construcció de l’entorn personal d’aprenentatge.”
 • Blog: serveix per publicar les pròpies experiències i per compartir recursos, per exemple, en el camp docents → Blogger/Wordpress.
 • Google maps: una eina realment útil per a curiosos de la georgafia
 • Gmail: és el servei de correu electrònic de google.
 • Youtube: serveix per compartir vídeos online.
 • Pàgines webs de diaris
 • Google reader: permet organitzar i poder accedir d’una manera ràpida a les notícies que sigueixis com per exemple blogs, diaris...
 • Webquest :és una eina educativa permet una investigació guiada amb els recursos majoritàris d’internet.
 • Delicious : gestionar pàgines preferides compartides per nosaltres i poder compartir-les amb altres persones.
 • Blink: campus virtual de Blanquerna.
 • Linkedin: xarxa social amb orientació professional.
 • Skype: aquesta és una eina de comunicació força coneguda que funciona mitjançant videotrucada.
 • Jimdo: és un editor de pàgines web molt manejable i interessant. La llicència gratuïta permet utilitzar fins a 500 Mb. (enllaç)

Totes aquestes eines ens permeten utilitzar les tecnologies com a recursos personals, però cal que aprenguem a utilitzar les tecnologies també com a eina didàctica per aplicar a les escoles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada